19/11/2010

Pokerregler för Texas Holdem

Relaterade artiklar: Pokerregler för andra pokervarianter

Alla former av poker har vissa regler gemensamt: Bl.a att den som kan skapa den bästa handen bestående av fem kort vinner.

I Texas Hold'em tilldelas du två kort som bara är synliga för dig själv och fem stycken läggs ut på bordet. Dessa fem kort får nyttjas av alla spelare och kallas på engelska för community cards.

Den spelare som delar ut korten i spelomgången brukar representeras av en vit disk, kallad "the button". Den första spelaren till vänster om denna lägger lilla mörken, och den andra spelaren till vänster lägger stora mörken. Mörkarna, som kallas "blinds" på engelska är två påtvingade insatser i varje spelomgång för att det alltid skall finnas pengar i potten.

Man agerar i tur och ordning medsols runt spelbordet med början till vänster om den spelare som delar ut korten, förutom vid första satsningsrundan då de spelare som lägger lilla respektive stora mörken agerar sist. Detta betyder alltså att den tredje spelaren till vänster om "the button" agerar först i första satsningsrundan och de bägge mörkarna agerar sist.

Lilla mörken - small blind (SB), representerar oftast halva minsta tillåtna satsning och höjning vid bordet.

Stora mörken - big blind (BB), representerar oftast minsta satsning och höjning vid bordet.

Spelar du vid ett $1/$2-bord är således lilla mörken $0.5 och stora mörken är $1.

Läs vidare för att förstå mer om minsta respektive största tillåtna satsningar och höjningar.

Några viktiga ord innan spelet:

Call / Syna

Att gå med i en satsningsrunda där någon lagt in pengar i potten. Det gör du genom att lägga in de pokermarker som krävs för att gå med i satsningsrundan.

Bet / Satsa

Du väljer själv att lägga in pengar i potten. Oftast för att du anser att du har en hand värd att spela med.

Check / Passa
Om ingen har satsat före dig i satsningsrundan så kan du passa om du inte vill lägga in någon satsning. Om någon spelare som agerar efter dig satsar så måste du däremot också satsa för att fortfarande vara med i spelomgången. Om du lägger stora mörken så har du redan lagt en insats som motsvarar minsta tillåtna satsningen och därför kan du checka direkt, om du vill, förutsatt att ingen höjt. Du kanske väljer att satsa ännu en gång och tvingar de andra spelarna till en andra satsning för att fortfarande vara med i omgången?

Raise / Höja
Re-raise / Återhöja

Någon satsar och en spelare som agerar efter denne höjer. Antal höjningar får vara maximalt 3 stycken under en satsningsrunda.

Fold / Lägga sig

Om du har för dåliga kort för att vara med så väljer du att lägga dig, dvs slänger din hand och ger upp aktuell spelomgång. Bättre lycka nästa gång.

Pokerregler och spelstruktur för Texas Hold'em poker:

1. Dealern delar ut korten. Denna runda får du två kort s.k. pocket cards, på svenska s.k hålkort. Dessa kort är endast synliga för dig själv.

1.1. Första satsningsrundan. Beroende på din position vid pokerbordet och dina kort är det nu dags att ta beslutet om du vill göra call, check, raise eller fold. Hur mycket man satsar är i fixed limit Texas Holdem bestämt i förväg. Om du spelar t.ex på ett $1/$2 bord så innebär det att den största tillåtna satsningen i de två första rundorna är $1 och i de två sista rundorna $2. Dessa regler gäller också höjningarna. Small blind (pokertermer) motsvarar här 0,5 dollar och big blind är 1 dollar.

Exempel på din nuvarande hand:

KcTc

Dina pocket-cards som bara du ser.

2. Dealern lägger ut 3 kort på bordet, "the flop" eller floppen på ren svenska. Dessa kort ser alla och får därför användas av alla för att skapa en bra hand.

Exempelvis dessa kort:

2hTsKd

Floppen delas ut. Dessa kort tillhör alla spelare.

2.1. Andra satsningsrundan. Som du ser är dina pocket cards sedan tidigare 10c-Kc och med 2h-10s-Kd i floppen har du ganska starka två par. Ett gyllene tillfälle till ett försök att ta hem potten med andra ord. Du väljer som vanligt i satsningsrundorna om du vill göra call, check,raise eller fold.

Fold är givetvis inte att rekommendera eftersom du har en bra hand, men allting är relativt... Kanske sitter där någon motspelare med två kungar som pocket-cards? Om någon höjt, eller om det gjorts flera höjningar, är det ju faktiskt möjligt.

3. Dealern lägger ut ett till kort på bordet, kallat "the turn" på engelska. Alla spelare får som sagt nyttja de kort som ligger på bordet.

Korten på bordet är nu:

2hTsKdTh
Turn-kortet läggs ut

Du har nu full-house, dvs kåk, när du lägger ihop dina hålkort med korten på bordet.

3.1. Tredje satsningsrundan. När du nu gör call eller raise skall du tänka på att den minsta tillåtna satsningen eller höjningen är dubbelt så stor som den var tidigare. Men med den hand du har nu är det troligtvis bara bra.

 

4. Dealern lägger ut det sista kortet kallat "the river" på engelska.

Korten på bordet är nu:

2hTsKdThAd

River-kortet läggs ut

4.1 Fjärde, och sista, satsningsrundan. Det har tillkommit ett ess på bordet. Du bör ha i beaktande att om det sitter en spelare med två ess, ett ess och en tia, eller två kungar som pocket-cards så kan du ligga risigt till eftersom denna spelare skulle ha en bättre hand än dig.

Om det förekommit mycket höjningar så är det inte helt helt omöjligt att din hand är slagen, trots att den såg så bra ut från början!

5. Showdown. De spelare som inte lagt sig visar vad de har för hand och vinnaren bestäms.

Dessa regler var väl inte så svåra?

Om du har några frågor om vem som vinner i olika situationer så kan du se några exempel här. De regler som gäller i en showdownsituation kan dock alltid enkelt sammanfattas som att den starkaste hand som kan skapas av fem kort alltid vinner. Svårare än så är det inte. Lär dig alltså händernas rangordning, jämför era händer, och om två eller fler spelare har samma hand så delas potten.

Men vilka startkort är värda att spela då? Gå till "Starthänder" Där får du lära dig hur olika kombinationer skall användas. Läs sedan "Spelet före floppen" från "Tidig position", "Mellanposition" och "Sen position".